Pályázatok

Projekt azonosító: GINOP-1.2.1-16-2017-00456

Kedvezményezett neve: PharMaster Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: „Diagnosztikai reagens gyártó üzem termelési kapacitásának bővítése”

Támogatás összege: 121 255 000 Ft

Támogatási intenzitás: 50%

Projekt befejezésének dátuma: 2020.08.14.

Sajtóközlemény

Diagnosztikai reagens gyártó üzem termelési kapacitásának bővítése

A PharMaster Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 program keretében a GINOP-1.2.1-16-2017-00456  – Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című konstrukción. A sikeres pályázatnak köszönhetően 242,51 millió forint összköltségű projekt keretében, 121,255 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás mellett a cég egy diagnosztikai reagens gyártó üzem termelési kapacitását tudja bővíteni Mórahalmon.

A vállalkozás a projektben tervezett eszközbeszerzésnek és az immateriális javak beszerzésének köszönhetően jelentős kapacitásbővítést realizál. A beszerzésre kerülő eszközök és immateriális javak gyártósorba illesztése révén, a kialakításra kerülő saját infrastrukúrának köszönhetően a vállalkozás növelni tudja a nukleinsav tartalmú termékek (oligonukleotidok) előállítási volumenét, megteremti a fehérje-antitest (monoklonális antitest) alapú gyors-tesztek előállításához szükséges kapacitást, valamint bevezeti az előállításra kerülő termékek engedélyeztetésének, gyártásának, tárolásának, szállításának és értékesítésének folyamatainak menedzselésére szolgáló szoftver infrastruktúrát.

A vállalkozás a fejlesztés eredményeként genetikai laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokat tud majd elvégezni, képes lesz az értékesített diagnosztikumok folyamatos minőségellenőrzésére, a tesztekkel kapott eredmények értékelésére, validálására, valamint meg tud jelenni az STD gyorstesztek európai piacán is.

A GINOP-1.2.1-16-2017-00456 azonosító számú projekt Mórahalmon az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt megvalósítása 2018.09.01-én kezdődött meg.

További információ kérhető:

Dr. Vámosi Béla
Telefon: +36-70-943-9760
Email: info@pharmaster.hu

Nyilvános pályázati összefoglaló

A Pharmaster Kft. 100 %-ban magyar tulajdonú, 2013-as alapítása óta dinamikus növekvő vállalkozás. A cég szakterülete az orvosi biotechnológia. Projektjeinek többsége a humán gyógyszeriparhoz és az orvosi diagnosztikához kapcsolódik.

Üzleti modelljét tekintve a cég elsősorban a kis és közepes méretű biotechnológiai vállalkozások számára nyújt kutatásfejlesztési szolgáltatásokat főként a genomika területén. Ezen szolgáltatások a különböző emberi betegségekhez kapcsolódóan a kórházakból kutatási célra gyűjtött biológiai minták gyűjtésétől azok laboratóriumi feldolgozásán keresztül a nagy áteresztő képességű berendezésekkel (pl. genom szekvenátor) folytatott kísérletekig terjednek.

A Pharmaster Kft. Projektjének a célja diagnosztikumokat gyártó üzemének fejlesztése volt. A fejlesztés szoftverbeszerzést, know-how beszerzését és eszközbeszerzést tartalmazott. A fejlesztés egyik célja volt a nukleinsav tartalmú termékek (oligonukleotidok) előállítási volumenének növelése és ehhez saját infrastruktúra használata. Az oligonukleotid tervezést megelőző szekvencia elemzés az adatforrás függvényében (pl.: szekvenátorból érkező nyers adat) nagy számításigényű speciálisan erre a célra fejlesztett berendezést igényel. Ezért szükséges beszereznünk a Genomelemző rendszert. A nagyméretű szekvencia és kiegészítő biológiai/orvosi adatok tárolásához volt szükség Biobank adatbázis szerver, redundáns backup szerverrel. A gépi tanulás alapú expressziós-vektor tervező rendszer az expressziós vektorok (DNS alapú) tervezésének feladatát látja el. A rendszer gépi tanulás alapú eljárást alkalmaz annak érdekében, hogy a változó, standard „brick”-ekből álló DNS régiók kombinálásával az idő előrehaladtával egyre jobban működő expressziós vektorokat tervezzen. Ezzel a konkurensek által árusítottaktól jobb minőségű, effektívebben működő vektorokat tudunk majd tervezni. A qPCR berendezés alapvető célja a mintákban lévő DNS és RNS mennyiségi meghatározásán kívül a DNS mennyiségének sokszorozása. A gépbe helyezett minta alapján hozzáadott reagensekből nagy mennyiségű oligonukleotid előállítására képes, melyet cégünk értékesíteni tud. A rendszer tartalmazza a termelés paramétereinek értékeléséhez, vizualizálásához szükséges hardver és szoftver hátteret is. A fejlesztés másik célja a fehérje-antitest (monoklonális antitest) alapú gyors-tesztek előállításához szükséges kapacitás kiépítése volt. Cégünk korábban ezekkel a termékekkel csak kereskedett.

A gyorstesztek mórahalmi telephelyünkön történő gyártásához szükséges know-how-t a projekt keretei között szereztük be. A tesztek előállításához szükséges eszközöket a cégünk saját erőből szerezte be. Mivel a gyártott gyors-teszteket már a termelés megindulását követő évben Európa többi országában is értékesítjük, a másik beszerzett know-how azt a célt szolgált, hogy a CE-megfelelőség (CE-jelzés) megszerzéséhez szükséges eljárásrend leírását és az engedélyezéshez szükséges dokumentációt beszerezzük. A projekt harmadik célja volt, hogy a fent bemutatott két termék engedélyeztetésének, gyártásának, tárolásának, szállításának és értékesítésének folyamatainak menedzselésére szolgáló szoftver infrastruktúrát alakítsunk ki. Az értékesítés támogatását szolgálja a Webshop, a speciális területnek megfelelően zárt felületein klinikai adatok tárolását lehetővé tevő funkcióval. A termékek tárolási és gyártási hőmérsékletének monitorozására szintén szoftvert szereztünk be. A projekt során szintén beszerzésre került egy termelésirányítási és döntéstámogató rendszer, valamint az azt kiegészítő diagnosztikum adat és ügymenet kezelő rendszer, mely a diagnosztikai termékekkel kapcsolatos ügymenetek menedzselésére szolgál (alapadatok nyilvántartása, a gyártásban felhasználható anyagok engedélyezése, kapcsolódó dokumentumok iktatása, riportok, formanyomtatványok előállítása stb.).